“Elke belegger is ernaar op zoek: een aantrekkelijk rendement behalen en tegelijkertijd weinig risico lopen. In de praktijk blijkt dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Is het dan helemaal onmogelijk? In dit artikel ga ik hier dieper op in. Alvast een tipje van de sluier: het ís mogelijk.
Hoeveel geld heb jij stilstaan?
Stel, je hebt een geldprobleem: je hebt een flink bedrag op de bank staan. Toegegeven, het is een luxeprobleem, maar toch. Je wil iets met dat geld. Of beter gezegd, je moet iets met dat geld. Want gewoon maar op de bank laten staan levert tegenwoordig weinig op. Je wil je geld aan het werk zetten en zien groeien. Het liefst zonder al teveel risico’s. De vraag is alleen: hoe?
Zeker voor de meer ervaren belegger is de beurs the place to be. Allerlei onderzoeken wijzen uit dat je daar een veel beter rendement maakt dan bijvoorbeeld met sparen. Vooral als je een langere tijdshorizon hebt van, laten we zeggen, 10 jaar.
Voorbeeld:
Op 1 januari 2013 opende de S&P 500 (de toonaangevende Amerikaanse index) op een koers van 1848,36. Precies 10 jaar later, op 2 januari 2023 stond de teller op 3853,29. Een toename van 108,5%. Met andere woorden, als je in deze index had belegd, was je kapitaal in die periode ruim verdubbeld. Wil je iets dichter bij huis blijven, dan had je je geld ook in de AEX kunnen beleggen en had je in diezelfde periode een rendement gemaakt van 101,4%. Ook niet slecht. Hoewel natuurlijk geen garanties voor de toekomst worden gegeven.
De meeste beleggers op de beurs verliezen geld
Maar nu het minder goede nieuws: jij weet net als ik dat de meeste beleggers op de beurs verlies maken. eToro, de wereldwijde broker met 27 miljoen klanten deed onderzoek waaruit blijkt dat bijna 80% van hun retail klanten geld verloor in de laatste 12 maanden.
Gek toch? Je moet dus beleggen om een behoorlijk rendement te maken, maar tegelijkertijd wil het met de meeste beleggers maar niet lukken. De belangrijkste reden dat de meeste beleggers structureel verlies maken, is die Grote Vijand die op de beurzen rondwaart: de belegger zelf. Daar zijn verschillende redenen voor:
1. Bang om de boot te missen
Hoe je het ook wendt of keert, beleggers zijn allemaal mensen. Sommigen van ons zijn iets rationeler ingesteld dan anderen, maar allemaal hebben we emoties. En die gaan ons vooral parten spelen als beurskoersen extreme bewegingen laten zien.
Denk bijvoorbeeld aan koersexplosie nadat een bedrijf ronkende kwartaal- of jaarcijfers bekend heeft gemaakt. Of scherpe dalingen als het beurssentiment keert en iedereen richting de uitgang rent. In mijn begintijd als belegger heb ik dat meer dan eens meegemaakt. Van nature ben ik vrij rationeel, maar als beginnende belegger speelden emoties mij flink parten.
Bedrijf X maakte bijvoorbeeld prachtige winstcijfers bekend en de koers knalde omhoog. Ik wist natuurlijk: geduld hebben en wachten tot de koers weer omlaag komt. Buy low, sell high. Maar toch… vóór ik het wist, had ik op ‘koop’ geklikt en daarna op ‘enter’.
Bang om de boot te missen. Want ja, misschien gaat de koers nog veel verder omhoog en sta ik met lege handen. Om niet veel later tot de conclusie te komen dat dit de hoogste koers was en sindsdien beleggers het aandeel dumpten. Kortom, ik had last van een van de belangrijkste emoties onder beleggers: FOMO. Fear Of Missing Out.
2. Angst om geld te verliezen
En dan is er nog die andere emotie: angst om verlies te nemen. Er komt namelijk altijd wel een moment waarop de beurzen corrigeren en beurskoersen dalen. In plaats van te verkopen en het verlies niet verder te laten oplopen, blijven veel beleggers zitten. Ze worden ineens aanhangers van de ‘hoop’ strategie: “De koers gaat heus wel weer een keer stijgen. Tenminste, dat hopen we dan maar…”
Ook dit heb ik meer dan eens meegemaakt. Net zo lang blijven zitten en jezelf wijsmaken dat het wel weer goed zal komen. Totdat de pijn te erg werd en ik op de ‘verkoop’ knop klikte. Au! Kortom, vroeg of laat blijken de zaken ineens niet meer volgens plan te verlopen. Emoties krijgen de overhand en dat leidt altijd tot verkeerde beslissingen. Bokslegende Mike Tyson verwoordde het simpel: “Everyone has a plan until they get punched in the face.”
Voordat je besluit te gaan beleggen op de beurs, stel jezelf daarom eerst deze vraag: kan ik met de emoties omgaan van stijgende én dalende beurzen? Zelf heb ik inmiddels heel wat leergeld betaald en maak ik geen domme, emotionele beslissingen meer. Geldt dat ook voor jou? Ben jij die koelbloedige belegger die zijn plan blijft volgen, zelfs al raakt de beurs in een vrije val? Of voel je jezelf meer een speelbal op de golven van de beurs? Continu heen en weer geslingerd tussen euforie en depressie? En mis je eigenlijk de kennis om écht strategische keuzes te maken?
Is dat laatste het geval, dan kan beleggen bij een partij als BridgeFund een interessant alternatief zijn. Je kunt er je geld voor bijvoorbeeld 3 jaar vast zetten, maar ook flexibel beleggen. Zonder dat je elke dag bezig hoeft te zijn met het managen van je portefeuille en je financiële kennis up to date houden. Daarbij vind ik het mooi meegenomen dat je met beleggen via BridgeFund het Nederlandse kleinbedrijf steunt in plaats van de beursgenoteerde multinationals. Dus ben jij een ervaren belegger die zijn/haar kapitaal wil spreiden? Of ben jij liever een ‘luie’ belegger die het liefst nergens omkijken naar heeft? In beide gevallen is beleggen via BridgeFund volgens mij het overwegen waard.”
Peter Meijburg is al flink wat jaren dagelijks actief op de beurzen. Eerst als daytrader en swingtrader, in zowel aandelen als forexparen en futures. Sinds een jaar of acht in opties. Hij deelt zijn ervaringen en kennis o.a. op zijn eigen platform slimmermetopties.nl via blogs, betaalde nieuwsbrieven en op zijn YouTube-kanaal.
_________________________________________
Beleggen bij BridgeFund
Een mooi, hoofdpijnvrij alternatief voor beleggen op de beurs dus. Bij ons beleg je vanaf € 100.000 in leningen aan hardwerkende MKB-ondernemers en ontvang je tot 5,25% vast rendement. Met o.a.:
Een dekkingswaarde van minimaal 110%
Elke euro die jij belegt is voor minimaal €1,10 gedekt, doordat een deel van de rente die ondernemers betalen over hun lening speciaal hiervoor wordt gereserveerd.
Spreiding over 4.500+ lopende leningen
We verstrekken leningen aan kleine tot grote ondernemingen met verschillende doeleinden in uiteenlopende branches.
Persoonlijke borgstellingen
Over iedere lening die we verstrekken, hanteren we pandrecht en privé-borgstelling, als extra verzekering.
Benieuwd hoe we dit allemaal doen en wat een belegging bij BridgeFund voor jou kan betekenen? Lees hier verder of vraag direct de brochure aan.
Het bericht Beleggen op de beurs of bij BridgeFund? verscheen eerst op BridgeFund.