Veel zzp’ers, mkb-organisaties en andere bedrijven hebben investeerders nodig, maar weten die niet altijd goed te vinden. En dat is zonde, omdat het prachtige ontwikkelingen kan opleveren wanneer geld en gemotiveerde ondernemers bij elkaar komen.
Maar, wat zijn business angels eigenlijk en waarom investeren die in bedrijven? Door hen goed te leren kennen én te leren begrijpen wordt het makkelijker om aan de criteria te voldoen om een investering op te halen. En mocht dat toch niet lukken? Dan zijn er gelukkig interessante alternatieve investeerders beschikbaar.
Wat is een business angel?
Wat is een business angel? Het zijn rijke particulieren die geld investeren in ondernemingen die willen groeien. Traditioneel deden ze dat op het Amerikaanse Broadway in musicals, die zowel rendement als een vleugje glamour opleverden. Tegenwoordig is het een algemene term voor alle particuliere investeerders die zzp’ers en mkb-organisaties in de startfase willen helpen.
Let op: een business angel is niet zomaar een geldschieter of filantroop. Angels zijn altijd op zoek naar interessante rendementen, maar zijn bereid daarvoor risico te lopen.
Vaak gaat het om ondernemers die hun eigen onderneming hebben verkocht. Met het geld dat ze hebben verdiend, proberen ze een interessant rendement te maken. Samen zijn ze in Nederland naar schatting goed voor 1,5 tot 2 miljard aan investeringen. Toch valt er nog genoeg te halen, omdat er volgens schattingen nog zo’n 5.000 tot 10.000 virgin angels zijn. Die hebben wel het geld beschikbaar, maar nog geen investering gedaan.
Waarom investeren business angels?
Belangrijk om te weten (en om te begrijpen) is waarom business angels investeren. Het helpt je om een investeerder te vinden, omdat je kunt inspelen op die concrete behoefte. In principe hebben business angels 5 goede redenen om te investeren:
- Investeringsportfolio
- Maatschappelijke betrokkenheid
- Plezier in het ondernemen
- Meedoen met de rest
- Blijven leren
De meeste business angels investeren om een mooi rendement te maken binnen een gediversifieerd investeringsportfolio. Jouw onderneming moet passen binnen het plaatje dat ze voor ogen hebben.
Daarnaast vinden investeerders het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en hebben zij plezier in het ondernemen. Ze willen in sommige gevallen meedoen met de rest en gebruiken hun investeringen soms om te blijven leren over nieuwe technologieën en andere manieren van werken.
Criteria om een investering op te halen
Wil je een investeerder vinden door een business angel te overtuigen? Dan is het belangrijk om de criteria om te investeren goed te leren begrijpen. Jouw onderneming moet aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Rendement: het gaat de business angel altijd om het rendement. Rendementen van 20 tot 30% per jaar zijn geen uitzondering.
- Startfase: investeerders zoals deze zoeken naar bedrijven in de start- en ontwikkelfase. Ze stappen in zodra ze grote groei verwachten.
- Benodigde investering: business angels investeren gemiddeld zo’n 150.000 euro, met uitschieters tot 500.000 euro. Minder dan 50.000 euro investeren zij eigenlijk nooit.
- Type product of dienst: business angels hebben een voorkeur voor innovatieve producten of diensten, het liefst in een groeimarkt.
- Locatie van jouw bedrijf: veel investeerders vinden het prettig om te investeren in bedrijven in de buurt, zodat ze daar regelmatig langs kunnen komen.
Alternatief voor business angels in Nederland
Het valt helaas niet altijd mee om een investeerder te vinden door in zee te gaan met een business angel. Heb jij moeite om die in Nederland te vinden? Er zijn ook andere investeerders beschikbaar, zoals wij bij BridgeFund. We hebben een aantal vergelijkbare motieven als business angels, maar hanteren heel andere criteria.
Ben je als zzp’er of mkb-organisatie op zoek naar een zakelijke lening? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal € 50.000 omzet per jaar, die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.
The post Hoe vind je een business angel? appeared first on BridgeFund.