Quantcast
Channel: BridgeFund
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22

Beleggen, waarom zou je?

$
0
0

Wat is verantwoord beleggen?

Geen enkele belegging biedt een garantie dat je geld meer waard wordt. Sterker nog, je investering kan in waarde afnemen. Beleg daarom nooit met geleend geld. Of meer dan je kan missen. Een verantwoorde belegging is een duurzame belegging, met een regelmatig rendement over langere tijd. 

Het is ook verstandig om je te verdiepen waarin je investeert. Zo kan je het financiële risico beter inschatten en een verantwoorde afweging maken of je in dat doel wil investeren. Het maakt toch een groot verschil of jouw geld bijdraagt aan de ontwikkeling van accu’s, een biologische snackbar of de nieuwste generatie clustermijnen…

Een verantwoorde belegging is een duurzame belegging, met een regelmatig rendement over langere tijd.

Sparen vs beleggen

Als we voor het gemak de optie weglaten om biljetten in een sok onder je bed te verstoppen, blijven er 2 realistische bestemmingen over voor je spaargeld.

1. Sparen

De eerste mogelijkheid is sparen. Bij elke bank kan je geld dat je niet direct nodig hebt op een spaarrekening stallen, waarbij je rente ontvangt over het saldo. Tot € 100.000 is je vermogen beschermd door de Nederlandse Depositogarantie, daarboven kan je je geld verliezen als de bank failliet gaat. 

De spaarrente is een paar jaar lang verwaarloosbaar laag geweest. Het dieptepunt voor spaarders was zelfs een negatieve rente. In 2023 stijgen de rentes weer iets, tot ongeveer 1,0 à 1,5%. Met de huidige inflatie van rond de 3%, wordt je geld op een spaarrekening op deze manier elk jaar minder waard. 

2. Beleggen

De tweede mogelijkheid is om te beleggen. Dat houdt in dat je geld investeert met de verwachting dat het meer waard wordt. Voor financieel succes is het essentieel om vooraf te onderzoeken waar je belegging voor gebruikt wordt. Anders kan je net zo goed naar het casino.

Hoog rendement, hoog risico

Beloftes over hoge rendementen gaan in het algemeen gepaard met hogere risico’s. Het succesverhaal van een finfluencer op TikTok kan overtuigend overkomen, maar biedt jou geen enkele garantie op hetzelfde resultaat. Een kans die te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook. Noem ons ouderwets, maar wij vinden een e-mail van een zelf bekroonde prins bijvoorbeeld geen goede basis om geld over te maken. 

Beleggingsadvies
Wil je beleggen maar weet je niet waar je moet beginnen? Online vind je oneindig veel gesponsord advies verkapt als mening. Maar let op dat je je altijd laat adviseren door iemand die daar bevoegd voor is. 

8 opties om te beleggen

Elke vorm van investeren is een belegging. Bijvoorbeeld door aandelen, obligaties of cryptomunten te kopen. En voor wie z’n spaargeld liever in iets tastbaars stopt, is een appartementje in de binnenstad, Rolex of de eerste Spider Man strip een leuke optie. De ene belegging is stabiel, met een geleidelijke stijging in waarde, terwijl de andere belegging als een achtbaan met enorme pieken en dalen tekeergaat. 

Wat voor jou het beste is, hangt af van hoeveel risico je bereid bent om te nemen en hoe actief je bezig wil zijn met je belegging. Voor 8 soorten belegging zetten we hieronder wat voor- en nadelen voor je op een rij.

1. Collectors items

Collectors items zoals kunst, oldtimers, speelkaarten, wijn en postzegelverzamelingen kunnen naast een leuke hobby, ook erg lucratief zijn. De waarde wordt vooral bepaald door wat de fans ervoor geven. Door dit publieke sentiment kan de waarde ineens toenemen, maar ook rap dalen. De meerwaarde voor de verzamelaar is niet puur financieel, maar ook als een hobby. 

2. Vastgoed

Vastgoed geldt als redelijk stabiele investering, met als bonus dat het ondertussen huur opbrengt. Bakstenen zijn inderdaad behoorlijk waardevast, maar de prijs van een woning wordt toch voornamelijk bepaald door de populariteit van de locatie. Door langdurige woningschaarste konden prijzen in steden als Amsterdam binnen 10 jaar verdubbelen. Maar als de economie instort, zoals tussen 2008 en 2012, zakt ook de woningmarkt volledig in.

3. Crypto

Bitcoin is allang niet meer de enige cryptovaluta. Ethereum, Stellar en Dash zijn enkele van duizenden crypto’s op de markt. Instappers van het eerste uur hebben kapitalen verdiend met deze digitale munten, maar als je niet weet wat je doet, kan het meer op gokken lijken dan op investeren. Zo kan het je net zo snel rijk als arm maken.

4. NFT’s

NFT staat voor Non Fungible Token, oftewel een onvervangbaar eigendomscertificaat. De bezitter van de NFT is eigenaar van het daaraan gekoppelde, unieke, digitale object. Denk bijvoorbeeld aan een avatar in een game, de geluidsopname van een concert of het allereerste bericht op Twitter. Zoals bij elk verzamelobject, kan de waarde van een NFT op elk moment exploderen of volledig verdampen. Financieel adviseurs spreken dan ook niet van beleggen, maar van speculeren.

5. Goud

Goud wordt beschouwd als een conservatief, waardevast toevluchtsoord om in te investeren. Een gouden sieraad is al eeuwenlang een teken van rijkdom, maar investeerders bewaren het liever in een kluis. Wanneer de pleuris uitbreekt, kan je een staaf goud overal ter wereld inwisselen voor harde valuta. Het tarief gaat per kilo en volgt in grote lijn de inflatie. Zodra het consumentenvertrouwen afneemt, bijvoorbeeld nadat de beurs een klap krijgt of er spanning heerst rondom een nieuwe oorlog, zie je vaak een scherpe piek in de goudprijs.

6. Aandelen

Met een aandeel koop je een stukje van een bedrijf. Gaan de zaken goed? Dan keert de onderneming mogelijk een deel van de winst uit (dividend) aan jou als mede-eigenaar. De waarde van het aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod op de beurs. En dat hangt weer af van hoe succesvol het bedrijf is. Als belegger kan je een mooi rendement behalen, zolang je je goed verdiept in de kansen en bedreigingen.

7. Obligaties

Met een obligatie leen je geld uit aan een bedrijf of overheid, in ruil voor rente. Je leent het ze niet direct, maar samen met vele andere beleggers in één grote pot. Je obligatie is verhandelbaar op de beurs. Jouw langlopende lening tegen een hoge rente wordt meer waard als de marktrente daalt. Verkoop je de obligatie op het goede moment, dan verzilver je die koerswinst.

8. Beleggen in ondernemers

Er is nóg een mogelijkheid om te beleggen, waarmee je je euro’s echt aan het werk zet. Namelijk door te investeren in kortlopende leningen aan bewezen, succesvolle MKB-ondernemers. Die zijn regelmatig op zoek naar kapitaal om hun bedrijf verder uit te bouwen. Bijvoorbeeld door het inkopen van extra voorraad, het aanschaffen van een grotere bestelwagen of een slimme IT-oplossing voor de kassa.

Met het geld van investeerders kunnen ondernemers die uitbreiding van hun bedrijf veel sneller realiseren dan via een bank. Voor jou als belegger snijdt het mes aan twee kanten: je verdient een mooi rendement én je helpt andere ondernemers met de groei van hun business. Zo maak je geld echt gelukkig.

De beste manier van beleggen?

Beleggen is nooit zonder risico. Het draait om de juiste balans tussen zekerheid en rendement. Hoe jij je geld inzet is een persoonlijke afweging. Het hangt af van hoe actief je ermee bezig wil zijn en hoe groot je financiële buffer is. Ben je bereid veel risico te nemen voor de kans op een hoog rendement? Of neem je genoegen met een lagere opbrengst, in ruil voor meer zekerheid? 

Beleggen bij BridgeFund

Je geld in beweging brengen kan bij BridgeFund vanaf € 100.000 en biedt je een relatief veilige belegging met een stabiel rendement.

Minimaal risico

Door onze strenge selectieprocedure komen alleen ondernemers met een gezonde cashflow voor een lening in aanmerking. Daarnaast bieden we beleggers een aantal zekerheden, waaronder 110% dekkingsgraad, pandrecht en privéborgstelling. Je lening wordt verspreid over ruim 4.500 ondernemingen, waardoor de kans dat je inteert op je vermogen vrijwel nihil is.

Stabiel rendement

Beleggers bij BridgeFund krijgen waar voor hun geld. De rentevergoeding loopt van 4,25% als je kiest voor een variabele looptijd, tot 5,25% voor een vaste looptijd van 3 jaar. Dat is nog eens rijkelijk belegd! Met zo’n passief inkomen komt dat tropische strand ineens een stuk dichterbij.

Het bericht Beleggen, waarom zou je? verscheen eerst op BridgeFund.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22